Kutya kiváltásának feltételei

A befogott kutyák 14 napig kizárólag eredeti tulajdonosuknak adhatók ki, a tulajdonjog igazolásával. A tulajdonjog igazolható például oltási könyvvel, a chipregisztrációban szereplő adatok egyeztetésével, törzskönyvvel, vagy egyéb módon.

Megtagadhatja a kutya visszaadását az ebrendész, ha a kutya megfigyelését rendelte el a hatósági állatorvos, vagy bármilyen okból lefoglalást, karantént rendelt el eljárásra jogosult hatóság. A karantén vagy lefoglalás időtartamáról illetve feloldásáról az elrendelő hatóság dönt.

Nem megfelelő tartási körülmények esetén az ebrendész szintén megtagadhatja a kutya visszaadását, és vizsgálatot kezdeményezhet az illetékes önkormányzatnál a tulajdonossal szemben.

A 14 napos kötelező várakozási idő letelte után örökbefogadható státuszba kerül a kutya, illetve az ebrendésznek joga van állatvédő szervezet, fajtamentő egyesület, ideiglenes befogadó gondozásába adni a kutyát, jogfenntartással vagy akár véglegesen is.

A kutya tartásával kapcsolatos költségeket az ebrendész felszámolhatja a tulajdonosnak.

Tartással kapcsolatos költségek a napi tartási díj és orvosi kezelés beteg, sérült állat esetében.

A kutya csak érvényes veszettség elleni oltással és mikrochippel megjelölve hagyhatja el az ebrendészeti telepet, vagyis, ha ezekkel nem rendelkezett, akkor csak veszettség elleni oltás és chipezés után adható ki a tulajdonosnak. Természetesen ezek a költségek is a tulajdonost terhelik.

Vitás esetekben a polgári törvénykönyv, illetve az állattartásról, állatvédelemről szóló jogszabályok az irányadók.