A novemberben elkobzott uszkárok története

A novemberben elkobzott uszkárok története

A következő sorokat nagyon nagy önmérséklet mellett írjuk, hiszen annak ellenére, hogy végtére a kutyusok szempontjából egy sikersztoriról van szó, az állapotok amiből sikerült kimentenünk 19+18 kutyust önmagukban sem bírnak nyomdafestéket.

Az alábbiakban kibontjuk és taglaljuk, hogy milyen állapotokat támogatnak azok, akik mindenféle józan észt és minimális energiabefektetést nélkülözve, az örökbefogadás vagy épp a rendes tenyészetből való vásárlással szemben úgy döntenek, hogy szaporítótól vásárolnak házi kedvencet.

A jelenlegi történetünk évekre nyúlik vissza. Két éve hatósági kobzás keretein belül sikerült megmentenünk kutyákat ugyanerről a telephelyről. Fontos megjegyezni, hogy, mint akkor is, most is hatósági eljárás során, jegyzői rendelkezésre folyt az intézkedés. Akkor az elkövetőt jegyzői határozatban eltiltották 8-nál több kutya tartásától.

Kimentett alom
Az egyik uszkár anyuka a kölykeivel

Sajnos már akkor is és most is felreppent az a narratíva, hogy mi nyerészkedésből “lopjuk” a “makk egészséges” és “higiénikus körülmények” között tartott állatokat. Természetesen ez az állítás több sebből vérzik, ha soraink végére juttok, ti is meglátjátok mennyire nem egyszerű a szituáció és eldönthetitek ti magatok is, mennyire állja meg egy ilyen állítás a helyét.

Szóval, a konkrét helyzetre visszatérve, a mostani intézkedés is hatósági eljárással indult, történt ugyanis, hogy a hatóságokhoz az az információ jutott, hogy egy, a szóban forgó telepről vásárolt kiskutya, akit két kisgyerek mellé vittek, elpusztult. Majd ezt követően mintavételezés során kiderült, hogy a jószág giardiás és leptospirózisos volt. Mind a két fertőzés zoonotikus betegség, vagyis állatról emberre is terjedhet. Gyerekeknél különösen veszélyes a leptospirózis, hiszen agyhártyagyulladást és veseelégtelenséget is okozhat. Ebben az esetben azonnal hatósági eljárás indult, az ÁNTSZ kezdett vizsgálódni, illetve értesítették a jegyzőt, aki elrendelte a telep vizsgálatát is.

Adrienn egy mentett kutyussal
Adrienn egy mentett kutyussal

Ezen a vizsgálaton hatósági állatorvos, jegyző és rendőri jelenlét kíséretében tartottunk lajstromot. Ahogy említettük, ez a szaporító már el volt tiltva 8-nál több állat tartásától, ennek ellenére az ellenőrzés folyamán több, mint 18 felnőtt kutyát találtunk, több vemhes anyaállattal és legalább 18-20 kölyökkel. A helyzetet tetézte, hogy nem megfelelő körülmények között, kis helyen és igénytelen környezetben voltak az állatok. A kennelek környéke tele volt patkányok által vájt járatokkal, az ammóniaszag az egész udvarban terjengett, az intézkedés folyamán konkrétan a lábaink között rohant el egy megtermett patkány, szóval képzelhetitek. 

A vizsgálat után megszületett a végzés, amit aznap nem tudtunk végrehajtani, ennek több oka is van, de a lényeg, hogy mi minden körülmények között a jogilag tiszta eljárást támogatjuk, ennek érdekében úgymond taktikai visszavonulót tartottunk és megvártuk, amíg még több terhelő bizonyíték és a törvény teljes hatalma mellettünk áll. Értesítettük Ovádi Pétert, az Állatvédelemmel foglalkozó miniszteri biztost, aki azonnal a segítségünkre volt.

November 26-án visszatértünk. Aznapra már minden információ a jegyző rendelkezésére állt amire hivatalból eljárást indított és rendőri jelenlét mellett megkezdtük a kobzást hatósági felszólításra, amiben a jegyző az állatok tulajdonjogát az Ürömi Állatotthonra ruházta át. Itt ki kell emelnünk, hogy mennyire elszántan, de mégis a végsőkig türelmesen és emberien állt ki az ügy mellett. Mikor már a mi türelmünk is fogyni kezdett a sok vagdalkozás, hazudozás és rágalmazás mellett, ő végig tartotta magát. 

A sikeres akció nagy részben neki köszönhető, hiszen fáradhatatlan munkával bújta a jogot és az elérhető információkat, bizonyítékokat, hogy az intézkedés végén kő keményen pontot tehessünk az ügy végére. Az ezt követő események egy kicsit mindenkit sokkoltak. 

Ildikó kutyát ment
Ildikó kutyát ment

A telephely állapota természetesen semmiben nem változott, ugyanolyan áldatlan körülmények között voltak tartva az állatok, viszont amire nem számítottunk, hogy az eljárás alatt további szaporulattal is dolgunk lesz.

Az egyik kennel
Az egyik kennel, itt 5 kutya volt összezárva.

Konkrétan 18 darab apró, pár napos babakutyát is találtunk, akik túlfűtött, alig megvilágított és ürüléktől bűzlő vackokban voltak tartva.

"Kiváló" életkörnyezet
“Kiváló” életkörnyezet – Ildi az egyik kennelsoron

A piciket vagy a földről vagy a koszos műanyag fekhelyből vettük ki. Nem beszélve arról, hogy az összes kutyus koszos volt, a lábaik felázva, iszonyat büdösek és némelyikük valószínűsíthetően beltenyészetből születve ideggyenge is. Adrienn több harapás árán tudta némelyik kutyát biztonságba helyezni, annyira rettegett néhány az emberi érintéstől.

Az egyik kutya fél szemére vak
Az egyik kutya fél szemére vak

A mentés közben szembesültünk azzal a problémával is, hogy a babakutyáknak fűtött helyet kell biztosítanunk, mindezt úgy, hogy az innen mentett összes állatot szigorú karanténban, az összes menhelyen élő állattól elkülönítve kell elhelyeznünk. Ez részben már elő volt készítve az előző kísérlet miatt, de a fűthetőséggel nagy gondunk akadt. Menet közben kezdtünk el szervezkedni és hála a remek csapatunknak és a rengeteg segítőnknek, sikerült megoldanunk, hogy minden kutyust megfelelően el tudjunk szállásolni. Az önkénteseink rögtönzött fűthető kenneleket csináltak, a sötét és fagy ellenére fóliáztak, ragasztottak, fertőtlenítettek, aminek az eredménye az lett, hogy a melegedőnket fel tudtuk szabadítani a kölykös anyák részére, a külső, ideiglenesen kialakított meleg kenneljeinkbe pedig bekerülhettek az épp nálunk lábadozó műtött kutyusaink.

A mentett állatok orvosi kezelését azonnal elkezdtük, mindegyik kapott féreghajtót, vitaminokat és immunerőstítőt. Azóta minden nap reggel és este kapnak antibiotikumot is 8 napon át a leptospirózis miatt. Ez 19 felnőtt kutyát jelent (ebből egy németjuhász szuka kutyus, a többi uszkár jellegű), ami nem kevés pénzbe kerül, mind az orvosi ellátásuk, mind az elhelyezésük és a környezetük állandó fertőtlenítésének tekintetében. A baba kutyákat sem sima féreghajtóval kezeljük, ők a giardia fertőzés miatt 5 napig Ferdocat pasztát kapnak, míg a nagyok Ferdocat tablettával vannak kezelve. Sajnos minden igyekezetünk és az azonnali orvosi ellátás ellenére, az egyik csöppséget elveszítettük. Nála férgesség által kiváltott mérgezés lépett fel, szerencsétlen jószágból akkora féreg mászott elő, mint maga a kutya. 

A kutyusok állapota javul, folyamatosan kezelés alatt állnak, viszont az örökbefogadásuk jelenleg nem lehetséges. Amint megbizonyosodtunk róla, hogy mindegyik állat ténylegesen egészséges, megkezdődik a lelki rehabilitációjuk, majd az örökbeadásuk, erről majd Facebook oldalunkon adunk értesítést amint esedékessé válik.

Szeretnénk megköszönni mindenkinek, aki segítette a munkánkat, hogy ezek a szerencsétlen jószágok végre jó körülmények között és egészségesen élhessék az életüket és, hogy a közeljövőben megfelelő gazdára találhassanak. Nagyon sok ember áldozatos munkája, hogy sikerült az akció, mi végtelenül hálásak vagyunk minden támogatónknak és önkéntesünknek. Köszönjük Verának, a 15. kerületi kutyásoktól a közreműködést abban, hogy miniszteri segítséget kaphassunk, az 5 giardia tesztet és a Pomázi Szurkolók csapatának a gyors támogatást és gyűjtést, a sok tápot, lámpákat és takarókat. Nagyon köszönjük továbbá a Molnár Állatgyógyászatnak és Zsófinak, Ákosnak az azonnali orvosi segítséget!

Remélhetőleg ezzel az eljárással és kobzással végre pontot tehetünk egy újabb szaporítótelep végére.

Nagyon köszönjük mindenkinek az eddigi támogatásokat, most tényleg szükség van minden segítségre. Kérünk mindenkit, aki teheti támogassa anyagilag ezeket a kutyusokat, hiszen a oltási programjuk még hátra van. 

Most minden forint számít.

Ui: mindenkitől türelmet kérünk a napi üzenetek, telefonhívások esetleges lassúsága miatt, rengeteg időt töltünk velük. Mindenkinek válaszolunk és visszahívjuk, amint tudjuk.