A mikrochipről

A mikrochip: A mikrochip olyan technikai eszköz, ami az állatok nyakának bal oldalába, a bőr alá kerül behelyezésre és leolvasásával az állat beazonosítható. A mikrochip behelyezése fájdalom mentes, nem mozdul el és az állat élete végéig hibátlan minőségű jelet küld. A mikrochip nem tartalmaz saját energiaforrást, nem sugároz jeleket. A bilétával ellenben nem veszik el soha. Behelyezése egyszeri, nem nagy költség. Kutyáknál kötelező legkésőbb az első veszettség oltással együtt (a törvény szerint 4 hónapos korban) kell beadatni! Kijáró cicáknál is ajánlott. Természetesen a menhelyre kerülő kutyákat is chippel rendelkezve adjuk örökbe. A chip nem csak az állat hazatalálását könnyíti meg,de kötelező az Európai Unió tagországaiba történő utazáskor is. Az Európai Uniós állat útlevélről további információk a www.petpassport.hu honlapon olvashatóak.

A rizsszem nagyságú eszköz egy 15 számjegyből álló számsort tartalmaz, egyéb adatot (lakcímet, telefonszámot) nem. A chip adatainak megismeréséhez nem elég a chipleolvasó, hanem állatorvosi vagy ebrendészeti hozzáférés is szükséges, e nélkül csak korlátoltan tekinthetjük meg az adatokat. Tehát ha találunk egy kuytust és nincs a közelünkben állatorvosi rendelő, érdemes az interneten utána nézni, hogy a környéken ki rendelkezik még chipleolvasóval. Mostanság szerencsére például egyre több benzinkúton található leolvasó, ahonnan a környékbeli állatvédő szervezettől is kérhetünk segítséget az azonosításhoz.

Az adatbázis: A Magyarországon használt online adatbázis a www.petvetdata.hu, itt találhatóak a mikrochiphez hozzárendelt adatok. Amennyiben változik az állat tulajdonosának telefonszáma, lakcíme, e-mailcíme, az állatorvosnál jelezni kell! Így baj esetén egy telefonhívással is haza kerülhet kedvencünk. De ha csak le szeretnénk ellenőrizni, hogy kisállatunk szerepel- e az adatbázisban csak írjuk be a chipszámát vagy útlevélszámát. Ha valamilyen oknál fogva nem találjuk az adatbázisban, minél hamarabb regisztráltatni kell állatorvosunkkal. Célszerű az egy évben egyszer kötelezően beadandó veszettség elleni oltás alkalmával egyeztetni orvosunkkal. Megkérünk tehát minden felelős gazdát, hogy az adatbázisban található elérhetőségeket frissítse! Tudjuk milyen nehéz elképzelni kutyánkról, hogy elkóboroljon, hiszen eddig sosem volt rá példa! De egy pillanat alatt megvan a baj. Gondoljunk csak a szilveszterre vagy Csobánkán tartott robbantási gyakorlatokra. Lehet, hogy a nagy szél kinyitja a kertkaput és szeretett állatunk elkóborol. Tapasztalataink szerint a kutyák nagyon nagy távot tudnak megtenni rövid idő alatt és ha egy olyan ebrendészeti telepre kerül, ahol kötelező az altatás 14 nap elteltével sosem bocsájtaná meg magának a gazda a felelőtlenségét. Sajnos sok kutyust már későn találunk meg és az éhezés, fagyoskodás után auto vagy vonat végez vele. Ne várjátok meg, hogy késő legyen! Tetessetek chipet kedvenceitekbe!

Chipleolvasóval rendelkező MOL benzinkutak listája

Baja, Dózsa Gy. u. 97.
Balatonakarattya, 71.sz. főút
Békéscsaba, Bartók Béla út
Budakeszi, Budaörsi u.
Budaörs, Rubik u. 3.
Budapest ,Kerepesi út 5-7. (VIII.)
Budapest, Ady Endre út 22. (XIX)
Budapest, Árpád fejedelem út
Budapest, Borszéki út
Budapest, Fóti út (IV.)
Budapest, Hűvösvölgyi út
Budapest, Kõbányai út
Budapest, Méta u. (XIX)
Budapest, Nagykőrösi út (XX.)
Budapest, Prielle K. u.
Debrecen, Sámsoni út
Dunakeszi, 2-es sz. főút
Dunaújváros, 6. sz. főút
Eger, Rákóczi út
Érd, Ercsi út
Fegyvernek, 4. sz. főút
Gárdony, Szabadság u.
Hatvan, Csányi út
Kaposvár, Guba Sándor út
Kapuvár, Gyõri út
Kecskemét, Békéscsabai út
Kiskunhalas, Majsai út
Kisvárda, Attila út
Lakitelek, Szikra u. 206/c
Mátészalka, Vásár tér
Mezőtúr, Balassi u.
Miskolc, Pesti út II. (bal)
Mohács, Eszéki út
Nagykanizsa, Elkerülő út
Nyíregyháza, Pazonyi út
Piliscsaba, 10-es fő út
Püspökladány, Keleti sor
Rédics, 86. sz. főút
Rétság, Rákóczi út 61.
Salgótarján, Budapesti u. 27.
Simontornya, 61-es főút
Siófok, Wesselényi u.
Szekszárd, Csatári Torok
Szigetvár, József A. u.
Szombathely, Zanati út II.
Vác, Diadal tér
Vecsés, Fő út
Vértesszőlős, Határ u. 1-3.
Veszprém, Budapesti út 91.
Zalaegerszeg, Balatoni út I.